NMC WEERT

Expositieruimte en educatieruimte, uitbreiding
Weert, Nederland
Status: in uitvoering

\
Natuur- en Milieucentrum De Ijzeren Man Weert
Het bestaand ontwerp, ontworpen door Ton Wijnhoven, heeft een sterke en herkenbare vorm waarbij het materiaalgebruik zowel constructief als esthetisch is ingezet. Hoewel de oorspronkelijke ontwerpopdracht, het ontwerpen van een gebouw en ruimtes voor het exposeren van klimaat gevoelige onderwerpen betrof (zoals opgezette dieren e.d.), betreft de huidige ontwerp opdracht meer ruimte cre ren voor educatie. Waarbij het uitzicht naar de aangrenzende tuin en de naastliggende natuur, een belangrijk uitgangspunt is.
Voor het ontwerp van deze uitbreiding is het bestaand gebouw een belangrijke inspiratiebron. De vorm van de uitbreiding volgt de vorm van de huidige architectuur, en het materiaalgebruik wordt zowel constructief als esthetisch toegepast. Om de twee tijdsbeelden in het gebouw te tonen, is er gekozen om een nieuw bouwmateriaal te introduceren voor de uitbreiding. Hiervoor is gekozen om met hout te werken, dat op termijn vergrijsd. De vergrijzing zal ervoor zorgen dat de nieuwe gevel al snel de uitstraling heeft alsof deze er al enige tijd staat. Maar de vergrijzing zorgt er ook voor dat de uitbreiding niet als dominant wordt ervaren, maar opgaat in de kleurstelling van het huidige gebouw.
De afgeschuinde achtergevel van het bestaand gebouw wordt overgenomen in de belijning van de houten gevelplanken. De hellingshoek van het dak boven de expositieruimte wordt overgenomen in het dak van de uitbreiding. Hierdoor wordt qua vorm de nadruk gelegd op het bestaand gebouw. Omdat we in de huidige tijd (anno 2021) te kampen hebben met een milieuproblematiek, wordt de uitbreiding volledig in duurzaam hout uitgevoerd. Zowel constructief, als gevel afwerking en binnenwand afwerking wordt gekozen voor het hergebruik van lokaal hout. Het ontwerp wordt hiermee niet alleen een schil van de ruimtes, maar heeft hierdoor ook een educatieve waarde.
Deze educatieve waarde van het gebouw wordt ook doorgezet in het zichtbaar maken van de regenwater afvoer van het dak, dat uitmond in een natuurlijk aangelegde wadi. Ook worden installaties, zoals zonnepanelen op een ingetogen manier getoond vanuit het interieur.