AS HOUSE

Carréboerderij, monument, renovatie en uitbreiding
Maastricht, Nederland
Status: in uitvoering

\

De carréboerderij ligt midden in de oude dorpskern van Heer en is beschermd als gemeentelijk monument. De carréboerderij staat met haar voorgevel als woonhuis gepositioneerd naar de straat en parallel aan de voorbouw ligt achter een binnenhof een stal. Beide monumentale gebouwdelen werden, voor de renovatie, gekoppeld met een bijgebouw uit de jaren 70. Dit bijgebouw is gesloopt, waardoor er ruimte is gemaakt voor een nieuw bijgebouw dat de monumentale woning en stal met elkaar verbindt.

Om de woonfunctie te vergroten is een uitbouw van 2 bouwlagen ontworpen. De architectuur van de uitbouw zorgt voor een transparante verbinding met het bestaand. Hierdoor worden de bestaande mergel buitengevels, zichtbaar in het interieur van het nieuwe deel. De transparantie van de nieuwe gevel wordt door 2 metselwerk schijven beperkt op de postities waarachter zich de privacy gevoelige ruimtes bevinden. Doordat de metselwerk schijven worden ingekaderd door glas, lijken deze schijven te zweven.

De bestaande woning wordt volledig gerenoveerd. De eiken constructie balken worden bloot gelegd, door de zoldervloer te verwijderen, en de ruimte onder de kap toe te voegen aan de slaapvertrekken.